Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapeut. De manueeltherapeut helpt u met klachten aan het bewegingsapparaat.
Wat doet de manueeltherapeut?
Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen. Bewegingsbeperkingen gaan vaak samen met zowel pijn als met het slechter kunnen bewegen van die gewrichten. Dit heeft vaak weer invloed op de houding. Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren. De manueeltherapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand waarbij er een korte impuls wordt gegeven Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
Met welke klachten en vragen kunt u bij de manueeltherapeut terecht?
- Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
- Lage rugklachten, eventueel met uitstraling naar de benen
- Klachten hoog in de rug, eventueel in combinatie met rib- en borstpijn
- Duizeligheid bij het bewegen van de nek
- Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
- Heupklachten
Kwaliteit:
Bij Fysiotherapie Scheepjeshof zijn Arie Brouwer, Tom Leenaerts, Peter op ’t Hof en Daniëlle van Beusekom gespecialiseerd als manueeltherapeut. Alle manueeltherapeuten in de praktijk staan geregistreerd in het Centraal Kwaliteits Register (CKR) en lid van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). Meer informatie kunt u vinden op www.kngf.nl of www.nvmt.kngf.nl